Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Alapozás, ház alapozás, alapozás árak

Alapozás, ház alapozás, alapozás árak

Az alapozás az építkezés talán legfontosabb része, mivel ha ezt hibásan valósítjuk meg, akkor a későbbi javítások vagy lehetetlenek lesznek vagy nagyon költségesek.

Az alapozás megtervezése szakmunka, tehát javasolt, hogy az építési engedélyes terv mellett készíttessünk talajmechanikai szakvéleményt és alapozási kiviteli tervet.

Ezek ugyan pénzbe kerülnek, de elenyésző az összeg ahhoz képest, ami a nem kellő gondossággal megtervezett alapozásból eredő hibák elhárításához kell. A kiviteli tervben foglaltak pontos betartását pedig az általunk felfogadott műszaki ellenőr kövesse fokozott figyelemmel, ne bízzunk meg pusztán a munkások szakértelmében.

Az alapok fajtái

Az alap a családi házak esetében leginkább sávalap, ami az épület főfalai alatt húzódik. Szoktak még pontalapot és lemezalapot is készíteni, ez utóbbi a legritkább és legdrágább változat, ugyanis az alap az egész ház alatt végigfut nem csak a főfalak alatt. Leginkább rossz talaj (iszapos, homokos, gyengén teherbíró) alkalmazzák ezt a megoldást. Ilyen esetben még a cölöpalapozás (ez már a mélyalapozások közé tartozik) is szóba jöhet, ami szintén ritka és szintén csak alapozási terv alapján végezhető. Az épület alapozási síkja minden esetben a fagyhatár alatt kell, hogy legyen, ez megközelítőleg 80 cm mélyen van. Általában az alap alsó síkját hagyományos talajviszonyok esetén -1,00 m mélységig szokták levinni.

Az alapozás munkafolyamatai

Az alapárok teljes kiásása után következik a vízvezeték és a csatorna védőcsöveinek az elhelyezése. Ez szintén szakmunka, javasolt vízvezeték szerelővel végeztetni Az ezt követő munkafázis a beton beöntése. Ez a beton ez lehet a helyszínen készült illetve mixer kocsival a helyszínre szállított beton is. Ez utóbbi lehet, hogy drágább, de mindenképpen jobb. Egyrészt megkapjuk a tanúsítványt arról, hogy tényleg a terv szerinti betont hozzák ki, másrészt a helyszíni beton kevésbé homogén, az alapanyagokat tárolni kell és a helyszíni keverés időigényes. Helyszíni betonozás esetén mindig készítsünk próbakockát, ezt az építésfelügyeleti ellenőrzés során kérni fogják.

Akár hozott (transzport) akár helyszíni keverésű a beton, beöntés után mindenképpen tömöríteni kell. Ezt végezzük géppel (döngölő békával például). A betonszerkezeteknél fontos a szilárdulási idő betartása, amely az adott beton minőségétől is függ. Ez előtt semmiképpen ne terheljük (ne kezdjünk el falazni például). A teherhordó falakon kívül a válaszfalaknak is szükséges valamiféle alapot készíteni. Ezt javasolt vágóéles kiváltó gerendaként elkészíteni, hogy a válaszfalak a tartószerkezetekkel együtt süllyedjenek és ne alakuljanak ki káros feszültségek. Ez esetben a válaszfal alapként használt gerendák alatt nem szabad tömöríteni a talajt.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Külső homlokzati munkák

  Információ a családi házon végzendő külső homlokzati munkákról

 • Lábazat

  Információ a lábazatról. Az épület alsó, terepsík fölé nyúló falazattal összefüggésben kialakított szerkezeti része.

 • Párkányok

  Információ a családi házban előforduló párkányokról

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Vakolat

  Oltott mészből és folyami homokból, - kevés cement hozzáadásával - kialakított keverék, habarcs (malter) felhasználásával készített többnyire sík felület.

Ajánlott hírek
 • Földgáz égetés nanotechnológiával

  A technikai fejlődés az energiahasznosítás hatékonyságát is növelheti, a nanotechnológiának köszönhetően. A módszer segítségével a metán alacsony hőmérsékleten és tökéletesen el tud égni, ezzel a környezetbe is kevesebb káros anyag, és kevesebb üvegházhatást növelő gáz kerül. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.