Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Ajtó

Ajtó

Az ajtó átjárásra szolgáló nyílás az épületen, amely funkciója szerint lehetővé teszi, illetve megakadályozza az áthaladást.

Létezik beltéri, valamint bejárati ajtó, melyek szerkezetükben és funkciójukban is különböznek egymástól.

Beltéri nyílászáró

A beltéri nyílászárók a helyiségek egymástól való elválasztását, lezárását, továbbá a helyiségeken keresztül való áthaladást teszik lehetővé, ezek általában egyszerűbb kivitelezésűek, kevésbé masszívak. A beltéri szerkezetek általában többrétegű ragasztott faanyagból (borovi fenyő vagy erdei fenyő) vagy műanyagból készülnek. Dekorációs szempontból utólag festést vagy dekorfóliát kapnak. A beltéri ajtó minden esetben utólag kerül beépítésre, hogy a faanyag ne legyen képes nedvességet felvenni a falból, így a deformálódás elkerülhető. Típus szerint a beltéri nyílászáró lehet hagyományos, tolóajtó vagy harmonikaajtó.

Bejárati ajtó

A bejárati ajtó a ki- és bejáráson túl lehetővé teszi az illetéktelen személyek kizárását. Ezeknek a szerkezeteknek a felépítése masszívabb, zárszerkezetük bonyolultabb, biztonságosabb.

Bejárathoz ma már biztonsági ajtó javasolt, mely acéllemezből készül, a szárnyrész vastagsága legalább 2,5 milliméter, négy tokba süllyesztett csuklópánttal rendelkezik, melyek kívülről elérhetetlenek. Ennél a nyílászáró típusnál a zárszerkezet erősen meghatározza a biztonsági fokozatot, MABISZ minősítéssel kell rendelkeznie. A biztonsági ajtó a leggyakoribb betörési technológiáknak ellenáll, valamint 16 ponton érintkező acéltüskével rendelkezik, melyek három irányban zárnak. A zsanérokat acéltakarónak kell védenie annak érdekében, hogy a tok oldala felől se lehessen felfeszíteni.

Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Külső nyílászárók

  Információ az épület külső nyílászáróiról

 • Nyílászárók, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró

  Információ a nyílászárókról, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró.

 • Redőny reluxa szerelő

  Ablakok, erkélyajtók külső illetve belső felén futó árnyékoló szerkezetek kivitelezője.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Tervcafé 2013.01.30.

  A 2013-as év első Tervcaféjára került sor most szerdán. A helyszín a már jól ismert Aqua MART Bemutatóterem, ahol kellemes környezetben lehet beszélgetni a családi házunk terveiről. Meglepetésként az első 15 percben egy rövid bemutatót hallgathattunk meg a központi porszívókról. Elgondolkodtató téma, főleg azoknak, akik nem szeretik a zajt.