Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Ács

Az ács épületek famunkáit elvégző, fedélszerkezetet készítő képesített szakember.

Az ács feladatai

Régebben a nyílászárók, valamint egyes fából készült berendezések elkészítése is az ács feladata volt, ám ma már ezek a területek teljes mértékben elkülönültek. Kibővült azonban a feladatok köre a fából készült falszerkezetek elkészítésével, az állványzatok kialakításával, valamint minden más fából készült épületelem elkészítésével. Azonban ezek kivitelezése napjainkban erősen leegyszerűsödött a régi idők famegmunkálási munkálataihoz képest.

Régebben az ács munkája a rönk megmunkálásával kezdődött, bárdolással, fűrészeléssel, illetve repesztéssel. Napjainkban erre már nincs szükség, mivel a kereskedelemben kapható faáruk már felhasználásra készek, a rönk megmunkálására már szükségtelen. Ebből adódóan az ács munkamódszerei egyszerűsödtek. Ezzel párhuzamosan a munkálatok sokrétűbbé váltak, kiegészültek az állványozó, tetőfedő szakma feladataival. Ebből adódóan egy épület, illetve építmény elkészítése egyszerűbbé és gyorsabbá vált.

Az ács szerszámai

Az ács munkamódszereinek változását idézte elő a technológia változása is, mivel az épületek, tetőtér-beépítések, valamint maga a tetőszerkezet technológiája is igen sokat változott az utóbbi évtizedekben. Ehhez lehetőséget biztosít az ács szerszámainak technológiai változása is, hiszen ma már a gépi hajtású eszközök sokkal több lehetőséget biztosítanak. Az ács hagyományos szerszámait kiegészítették, illetve felváltották a láncfűrész, a fúrógép, a körfűrész, a réselő, a szegecselő, a tűzőgép stb. A hagyományos szerszámok egy része ma is használatos, ilyenek például a mérőfa, a szögelő, a szintező, az ék, a véső, a kalapács, a faeszterga stb.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.