Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Ablakok, ajtók nyílásai

Az ablakok és ajtók nyílásait még a falazás elkezdése előtt pontosan ki kell tűzni.Az építész terven meghatározhatta a tervező úgy is, hogy az ablak vagy ajtó tengelyét jelölte meg és úgy is, hogy a széleit méretezte be.

Az ablakok, ajtók elhelyezése

Ezeknek a szerkezeteknek az elhelyezésekor az alábbi megoldásokkal találkozhatunk: a nyílászárót a fal belső oldalára tervezték. Ez az eset hőtechnikai szempontból a leginkább helytelen, mert az ablak teljes kávája lehűlő felület lesz. Viszont védett az ablak a csapóesőtől és az ablak szemöldöke árnyékol. Aznoban csapóesőtől és a napfénytől véd a megfelelő nagyságú ereszkinyúlás is, ezért ezt a beépítési módot ha lehet kerüljük el.

A második eset, amikor a káva közepén helyezkedik el az ablak vagy az ajtónyílás. A legjobb megoldás az az, amikor a nyílás a fal külső oldalán helyezkedik el és a hőszigetelés rátakar az ablak vagy ajtó tokra. Ez a megoldás hőszigetelés szempontjából a legjobb, hangszigetelés szempontjából a legrosszabb megoldás. Viszont speciális eseteket kivéve a környezeti zaj nem olyan jelentős, hogy emiatt kelljen az ablakot vagy ajtót a fal belső oldalára tenni.

Ablakok és ajtók beépítésének egyéb szempontjai

Már a tervezés során figyelembe kell venni azt, hogy az ablakon lesznek e redőnyök és ha igen milyen. Ezek lehetnek külső redőnytokosak vagy beépítettek. Az ablakok és ajtók tömítésére a falkáva és a profil közti rés kitöltésére általában PUR habot használnak. A PUR hab egy szivacsos anyag, amely képes felvenni a nedvességet. Bármilyen nedvességet megkötő, felvevő épületszerkezet problémaforrás. Penészesedés, rossz hőszigetelés és a csatlakozó szerkezetek károsodása lehet a következménye. Páratechnikailag a helyes megoldás az, hogy ha az ablak vagy ajtó külső oldalán vízzáró egyben pára áteresztő szalagot ragasztunk fel, a belső oldalán pedig párazáró szalagot helyezünk el. Ezzel megvédjük az ablakot pl.: a csapóeső okozta nedvességtől, viszont a pára el tud távozni a szabadba.

Az ablak vagy ajtónyílásoknak az építészeti terven megjelenő méretei, pl.: 120/150 a vakolatlan nyílásméretet jelentik az adott nyílászáró szélessége mérete ennél pár centiméterrel kisebb lesz, a magassága pedig 2-3 cm-rel lesz kisebb a párkány fogadó profil miatt.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.