Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Ablak

Az ablak a ház vagy lakás falán kialakított nyílást lezáró szerkezet, amely nyitható és csukható, olykor zárt kialakítású, célja pedig a fény és a levegő beengedése, valamint a házból, lakásból való kilátás biztosítása.

Az ablak fő részei a tok, a szárny vagy szárnyak, a vasalatok, melyek a működtetést lehetővé teszik, valamint az üveg, mely a fény áthatolását biztosítja. Alakjuk szerint lehetnek négyszögletesek, téglalap alakúak, kör alakúak, félkörívesek, szegmensívesek és félszegmensívesek.

Az ablak alapanyag szerint is mutat különbözőségeket, készülhet műanyagból, fából, alumíniumból. Különbözhetnek nyitásmód szerint is: lehet nyíló, bukó, bukó-nyíló, vízszintesen vagy függőlegesen mozgó toló ablak, forgó, billenő, középen felnyíló, valamint lehet harmonika.

Nyitási irány szempontjából lehet jobbos vagy balos, melyet a nyitás oldaláról nézve határozunk meg, ahol a zsanér található.

A nyílászáró kialakítása

Házépítés során az ablak kialakítása a kőművesmunkával kezdődik, melynek során kialakításra kerül az ablak kerete, ide kerül majd beillesztésre a későbbiekben a tok. A tok elkészítése régebben asztalosmunkának számított, ma főként az erre specializálódott nyílászárógyártók készítik fából, műanyagból vagy alumíniumból. Ezután készülnek el a vasalatok, valamint az üvegezés.

Az ablak nagymértékben hozzájárul a ház hőszigeteléséhez, amelyet meghatároz a keret minősége, az üvegezés, illetve annak hőátbocsátási mértéke. Az ablak minősége erősen meghatározza a ház felhasználóinak az energiafelhasználását fűtés tekintetében, ezért is érdemes erre nagy figyelmet szentelni.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Külső nyílászárók

  Információ az épület külső nyílászáróiról

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.